Devotie in tijden van ongeloof
Deel V, A Spatial Odyssey


Een ode aan Henry Brant

Het Nederlands Fluitorkest brengt, samen met fluitiste Eleonore Pameijer en het Mondriaan Strijkkwartet, een programma opgebouwd uit ruimtelijke werken, als hommage aan de in april 2008 overleden Henry Brant, pionier op dit gebied.

Daarin wordt werk van Brant en de door hem voor het nlfo geschreven zetting van Palestrina, gelardeerd met het beroemde Miserere mei van Gregorio Allegri,
twee stukken uit The Celestial Country van de belangrijke inspirator van Brant, Charles Ives, en nieuwe werken van Gerardo Gandini, Frank van Gompel en Jeff Hamburg gebracht.

Naast klankkleur, ritme en toonhoogte vormt ruimte de ‘vierde dimensie’ van muziek, stelde Brant. In de jaren vijftig ontwikkelde hij vanuit deze gedachte het concept van ‘spatial music’. Door de musici een bepaalde plaats in de zaal of op het podium te geven was het voor hem mogelijk composities van grote polyfonische en polystilistische complexiteit te componeren met maximale resonantie in de zaal en een grote helderheid voor de luisteraar.

In 1984 maakte Brant in Nederland vele tongen los toen het Holland Festival dertig van zijn werken uitvoerde, waaronder ‘Bran(d)t aan de Amstel’ (‘Fire on the Amstel’), een drijvende symfonie met honderd fluitisten op vier boten, met draaiorgels, fanfares en carillons aan wal.

Klik hier voor een artikel over dit programma in NRC. Klik hier voor artikel in printkwaliteit (pdf, 2.8 MB).