Ruimtespel in de speelruimte

Ruimtespel in de Speelruimte brengt verrukkelijke herinneringen naar boven uit de tijd dat de eerste stereoplaten verschenen. Men kon toen voor het eerst iemand, van de ene box naar de andere, door de kamer horen lopen.

De zich almaar ontwikkelende geluidstechniek heeft in bioscoopzalen geleid tot het dolby surround system, maar in de concertzaal zit het publiek
doorgaans nog steeds recht tegenover het orkest en komt de muziek uit slechts één richting. En dat is jammer, want de luisterervaring krijgt een extra dimensie als de ruimte waarin men speelt tot een wezenlijk onderdeel wordt gemaakt van de compositie. Het publiek wordt zodoende ondergedompeld in een warm bad van klanken, waarbij de geluiden vanuit alle hoeken van de zaal tot de luisteraar komen. Deze dynamiek zorgt voor een unieke belevenis die uitsluitend mogelijk is bij een live uitvoering.
Het Nederlands Fluitorkest maakt in Ruimtespel in de Speelruimte een reis langs de tijdslijn van de spatiale muziek. Het orkest, bijgestaan door acht hoorns, neemt vele gedaantes aan en wisselt voortdurend van opstelling. Ieder muziekstuk dicteert een geheel eigen benadering voor de twee, drie of vier orkesten. Op het repertoire staan werken van o.a. Biagio Marini, J.S. Bach, Wolfgang A. Mozart, Dominy Clements, Joep Franssens en Jacob ter Veldhuis. Concert zonder pauze! Duur: 70 minuten.